Förord:
Smygande förändringar
Någon gång sker en stads förändring omvälvande. Så var det för Åmål 1901.
Den stora branden hade ödelagt nästan all bebyggelse på norra sidan av Åmålsån.
Därför kunde man vid återuppbyggnaden följa en strikt stadsplan med stenhus präglade av förra sekelskiftets arkitektur.
Den delen av staden uppfördes alltså för mer än hundra år sedan och är i grunden relativt oförändrad. Så även husen kring norra delen av Kungsgatan har uppnått en aktningsvärd ålder.
Branden 1901 skonade den gamla. Bebyggelsen på östra sidan av ån, som i dag ger karaktär genom trästaden med välbevarade byggnader ända från 1700-talet.
Men förändringar av städerna kommer oftast smygande. Ett hus rivs. Ett staket tas bort. Grönområden försvinner och träd fälls. Affärer läggs ner. Gamla välbekanta miljöer byter skepnad. Nya byggnader uppförs. Gator dras om.
Allt det där påminns vi om när vi någon gång stannar upp, ser i backspegeln och fruktlöst försöker skönja hur det var förut. Minnet är i dessa sammanhang ofta förvånansvärt kort.
Lyckligtvis kan vi ta hjälp av fotografier från förr. Tack vare flitiga och förutseende fotografer finns i arkiv och privatsamlingar mycket bevarat. Tony Berg har tillsammans med fotokolleger med utgångspunkt från de gamla bilderna fångat hur där ser ut i dag. Så kan vi jämföra och friska upp vårt minne. Och i bland bli överraskade.
Kunnige lokalhistorikern Sten Lindström bidrar med korta, välskrivna bildtexter. "Åmål förr och nu" blir därför som helhet ett värdefullt bidrag till vår lokalhistoria.
Åmål i september 2019
Sune Tholin