Kunskap, stöd och verktyg för samtal med föräldrar om barns övervikt.
Att prata med föräldrar om hög vikt hos barn kan vara känsligt och en utmaning inom barnhälsovården, men det är avgörande för att skapa hälsosamma vanor i tidig ålder. Den här boken ger barnhälsovården kunskap, stöd och praktiska råd för att möta familjer med empati och respekt och för att underlätta förändringar som gör skillnad i vardagen.
Vårdpersonal kan känna oro över att samtalet om barnets övervikt upplevs som anklagande, väcker känslor av skuld och skam hos föräldrar eller att det påverkar barnet negativt. Samtidigt visar både forskning och erfarenhet att tidig upptäckt och tidiga insatser gör störst skillnad – framför allt i förskoleåldern kan små förändringar i vardagen ge en mer hälsosam viktutveckling.
Boken ger stöd i att ha dessa viktiga samtal med föräldrar. Du får kunskap och djupare förståelse för orsaker och riskfaktorer kopplade till övervikt och obesitas, råd om hur du kan använda BMI-kurvan som pedagogiskt verktyg i samtal med föräldrar och exempel på strukturerade samtalsmodeller. Genom fallbeskrivningar och föräldrars reflektioner illustreras både framgångar och utmaningar i möten med familjer.
Boken är skriven för dig som möter barn och familjer inom barnhälsovården, men innehållet kan vara värdefullt även för elevhälsans medicinska insats. Du får med dig många praktiska verktyg att använda i samtalet för att med empati och respekt bidra till barns hälsa samtidigt som du stärker föräldrars engagemang – allt med barnets bästa i fokus.
Författarna är förankrade i barnhälsovården och inom forskningsområdet och har lång erfarenhet av att främja barns hälsa och arbeta med förebyggande och behandlande insatser kring övervikt och obesitas. Mariette Derwig som barnläkare och forskare; Anna Ek som forskare och dietist; Linda Håkansson som distriktssköterska och Catharina Neovius som barnsjuksköterska.
Formgivare omslag: Hanna S. Larsson.