"Är du ute efter gastronomiska matupplevelser i Michelin-klass? Rätter där ingredienslistan är lång som en segelmast och du behöver åka till en lokal marknad i norra Burundi för att få tag på specialingredienser? Jag är ledsen, men då är inte det här en bok för dig. Inte heller om du endast vill servera dina barn växtbaserad, ekologisk mat utan spår av tillsatser."
I En mammas överlevnadskokbok har Vivi Wallin glatt och utan förbehåll gjort allt för att fuska ihop så enkla och minimalt tidskrävande vardagsrätter som möjligt. Hon har gjort sitt bästa för att nyttja mataffärernas enorma sortiment av färdiga kryddblandningar och såser, just för att du där hemma inte ska behöva ha tillgång till 118 ingredienser för att laga en middag. Tanken bakom flera av rätterna är att du ska kunna laga dem med ett barn på höften, andra ska du kunna servera på samma tid som det tar för dina barn att ropa ”Maaammmmmma jag är hungrig” från soffan.
Här finns måltider som kan slängas ihop på några minuter eller som kräver extremt få ingredienser, och variationer på den vanligaste vardagsmaten. Två kapitel, Vivis favoriter och Knuts favoriter, bjuder på älsklingsrätter det är värt att krångla lite extra för. I boken finns också gott om tips på genvägar och humörhöjare när tiden är kort och pressen hög.
I En mammas överlevnadskokbok hittar du helt enkelt rätter att alltid lyckas med, när du egentligen varken orkar eller hinner. Och som nästan alla barn tycker om!